maandag 4 januari 2010

Sprookjesfiguren


Als klein meisje was ik verzot op sprookjes. Ik was vooral nieuwsgierig naar het vervolg op ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Juist als alles zo mooi voor elkaar was, eindigde het verhaal. Dus droomde ik er het oneindige, ultieme geluk zelf achteraan.Ook in deze tijd bestaan sprookjes nog. Lees de bladen er maar op na.
Zo werd Susan afgelopen jaar de hoofdrolspeelster in haar eigen sprookje.
Op een gewone zondagmiddag stond ze zichzelf een glaasje wijn toe. En, oké, daarna nog een. Ze waande zich op een groot podium, het publiek applaudisseerde uitzinnig en ze boog nog maar eens diep in haar prachtige jurk. Mannen verdrongen zich aan haar voeten om haar persoonlijk hun rode rozen te kunnen overhandigen. Uiteindelijk verdween ze dan achter het gordijn. Vanaf haar jeugd was dit haar lievelingsdroom. En met een derde glaasje wijn op zong ze er vervolgens op haar mooist ‘Dreamed a dream’ achteraan. Maar op deze zondag had ze hier niet genoeg aan. Er begon een enorm verlangen in haar te groeien. Na het vierde glaasje wijn werd ze overmoedig en besloot ze om haar droom waar te gaan maken. It’s now or never, moet ze hebben gedacht.
De rest van het verhaal kennen we. Ieder van ons heeft zich laten verrassen door de onverwacht krachtige en prachtige stem van Susan Boyle. Ze heeft in Engeland inmiddels meer albums verkocht dan Michael Jackson, is de favoriet van de Obamaatjes en er gaan zelfs stemmen op dat ze een rol krijgt in de volgende Bondfilm. Deze dame heeft haar droom meer dan waar gemaakt. Een bijzonder succesverhaal van een vrouw wiens leven voorheen gekenmerkt werd door eenvoud, braafheid en onaantrekkelijkheid. Ze heeft mij het vertrouwen gegeven dat niets in het leven onmogelijk is. Het enige wat nog aan haar geluk ontbreekt is de prins op het witte paard, maar die komt er echt nog wel. Haar sprookje is nog niet af.
Hoe anders verging het onze Tiger, wiens leven was als dat van een mooie prins in een sprookje.
Tiger was wat je noemt een echt ‘zondagskind’. Al op jonge leeftijd had hij alles wat zijn hartje begeerde. Een prachtige vrouw, twee bloedjes van kinderen, een zeer succesvolle golfcarrière en geld genoeg om alles te kunnen kopen wat hij wilde. Hij kreeg de status van internationaal meest geliefde schoonzoon. Tiger werd door iedereen op handen gedragen en ging een geplaveid leven tegemoet. Hij hoefde alleen nog maar ‘lang en gelukkig’ verder te leven. Maar na enkele jaren van voorbeeldig gedrag, deed een testosteronboost hem de das om. Hij dronk een drankje of vier, werd overmoedig en werd vervolgens zoenend met een partygirl betrapt, terwijl hij volgens eigen zeggen haar slechts ‘ a good golfgrip showde’. Hoe dan ook, zijn Zweedse eega vertrok per direct met de kinderen naar haar vaderland en zijn zwaar teleurgestelde sponsors trokken hun gelden in. Tiger Woods ging diep door het stof en besloot zijn carrière tijdelijk te laten voor wat het was. Hij zag zijn droomleven in korte tijd verwoest. Zijn verliesverhaal begon met een leven dat gekenmerkt werd door rijkdom, schoonheid en roem. De prins die alles al had, wenste zich nog wat meer en uiteindelijk kwam hij met zijn bedrog bedrogen uit. De verwachtingen rond het rolmodel drukten blijkbaar als een te zware last op zijn schouders. Hij stelde teleur en viel van zijn voetstuk.
Zo geeft ook hij mij het inzicht dat alles in het leven mogelijk is.
En sprookjes zijn uiteindelijk dus tóch eindig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten